duminică, 17 martie 2013

Pasta de susan (Tahini) preparat in casa (Homemade)

De multa vreme incerc, am avut cateva tentative care s-au soldat cu doua mixere verticale care si-au dat duhul pe altarul ambitiei mele si cu ceva nervi. Dar, pretul destul de mare in ultima vreme a acestei paste in comert, faptul ca o folosesc destul de des la anumite preparate m-a facut sa perseverez. Cu ocazia asta am constatat ca cea mai buna pasta este atunci cand jumatate din seminte sunt crude si jumatate prajite usor in vas uscat. In alta ordine de idei, aceasta nu rezista ca cea cumparata, deci preparati in functie de consum si intotdeauna pastrati la frigider. In rest, e simplu. A, si am folosit ulei de masline Zaffiro, un ulei excelent la gust, despre care aflati mai multe aici.
Aceasta reteta este pentru oricare din primele trei zile de la Dieta Rina - Dieta de 90 de zile.
Va trebuie:
100 g seminte de susan crude
30 ml ulei de masline Zaffiro
30 ml apa ( fiarta si apoi racita cat sa fie calduta)
1/4 lingurita sare
1 praf mic de zahar

Jumatate din semintele de susan se prajesc usor in tigaia fara grasime. Nu trebuie sa se rumeneasca, ci doar sa se infierbante bine. 

Se amesteca semintele prajite cu cele crude si asa calde se macina in  rasnita de cafea curata in 3 etape, pana devine o pulbere densa, usor uleioasa. Nu puneti multe seminte la macinat, tocmai pentru a nu se infierbanta si a nu iesi uleiul din seminte. Riscati sa distrugeti rasnita.

Apoi puneti pulberea in vasul unui mixer vertical, adaugati uleiul, sarea si apa (in care ati fiert si zaharul!) cate putin. Se mixeaza pana se obtine o pasta relativ moale

Se pune in borcan sterilizat care se inchide ermetic si se pastreaza la frigider. Se pune putina apa fiarta rece deasupra, cam o lingurita si 1 lingurita ulei de masline. Este la fel de buna ca cea din comert si la un pret mai mult decat convenabil. 


Spor la preparat si sper ca va e de ajutor!

Am pus aceste imagini ca sa vedeti mai bine ce densitate are si ce aspect.

6 comentarii:

  1. Draga Elena,nu stiam ca exista asa ceva, dar sunt convbinsa ca e foarte buna. M-ai facut curioasa, voi cauta si eu in comert, sa vad despre ce este vorba. Daca tot e sa stric mixeurl ca sa o facv, macar sa stiu de ce. :)))
    Pana atunci, te invit la un concurs, unde sunt puse la bataie vouchere de 150 de lei, pentru carti minunate de la Books Express. Uite aici mai multe: http://www.bucatareli.com/2013/03/concurs-pentru-bloggerii-culinari-de-ce.html.
    Sigur ai avea ce povesti. :)
    Cu drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, iti multumesc de invitatie si as fi onorat-o cu mare placere in alte circumstante. Numai ca traversez un moment mai dificil pentru mine si nu ma simt inspirata. Parerea de rau e cu atat mai mare cu cat imi place mult sa citesc si am o colectie destul de frumusica de carti si reviste cu retete, trucuri si diete.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Multumesc. Este si foarte buna, mai ales ca o folosesc la mai multe preparate de influenta orientala.

      Ștergere
  3. Elena,dar daca le pui in robot sau in blender o data cu uleiul nu se fac piure?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Getuto, nu se face crema bine, se blocheaza din cauza uleiului care trebuie sa iasa din seminte si nu are consistenta cremoasa si densa adecvata. Dupa muuuulte incercari am ajuns la varianta asta, eficienta, usoara si cu rezultate excelente. Ceea ce e cel mai important lucru cred. Spun asta dupa ce am termina 1 blender si 2 mixere verticale. E adevarat ca nu erau de firma si poate motorul nu a rezistat efortului, dar in mare parte datorita semintelor. Spun asta, avand experienta din prepararea de nada pentru pescuit din diferite seminte si preparate vegetale.

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Comentariul dvs. ma va ajuta sa devin mai competitiva, asa ca orice parere este binevenita.

Trafic

Blogroll

Related Posts with Thumbnails